Növényi táplálkozás

A vegánok nem esznek semmilyen állati eredetű termékeket, ezért étrendjükben sem hús, sem tojás, sem tejtermék nem szerepelnek, kizárólag növényeket, növényi eredetű ételeket fogyasztanak. A vegánok szerint ugyan az ember "mindent" meg tud enni (vagyis képes mind a növényi, mind az állati anyagokat felhasználni), azonban ez távolról sem jelenti azt, hogy minden amit megeszik, az számára jó és egészséges is.

A változatosan összeállított vegán étrend hiánybetegségeket nem okoz. Hiánybetegségek akkor léphetnek fel, ha a táplálkozás egyoldalú, de ez esetben a mindenevőknél is jelentkezhetnek ugyanazok a betegségek. A növényi ételek – különösen természetes formájukban – vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban, rostban gazdagok és számos egyéb értékes tápanyagot is tartalmaznak. A helyesen összeállított növényi étrend megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét biztosít a szervezet számára, amely aminosav-összetételét tekintve is optimális.

Dr. Colin Campbell úgynevezett "Kína tanulmánya" (The China Study), mely 30 évig tartott, s melynek eredményeit 2005 elején hozták nyilvánosságra, bebizonyította, hogy a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések és a cukorbetegség annál gyakoribb, minél magasabb az állati fehérje mennyisége a táplálékban: "Arra jöttünk rá, hogy azok az emberek, akik 100%-ban tiszta növényi proteinnel táplálkoznak, maradandó egészségügyi előnyhöz jutnak. Minél magasabb a tejtermékfogyasztás, annál magasabb a csontritkulás (oszteoporózis) rizikója. Ez tényleg így van - és nem fordítva."

A vegán étrend gyermekek számára is teljesen kielégítő, sőt még egészségesebb is, mint a tej, tojás és húsalapú táplálkozás, mindaddig, amíg figyelmet fordítanak a megfelelő B12-vitamin bevitelre. "Számtalan szakértő egymástól függetlenül arra a következtetésre jutott, hogy a vegán táplálkozás biztonságos, mely sem a megfelelő tápanyagellátásnak, sem (pl. gyermekkorban) a megfelelő növekedésnek nem árt, ráadásul még figyelemreméltó egészségügyi előnyökkel is jár." (Brita C. Moilanen: "Vegan Diets in Infants, Children, and Adolescents", Pediatrics Review 2004/25)

A helyes és egészséges növényi táplálkozás jegyében a honlapunkon közzétett receptgyűjtemény olyan általunk rendszeresen elkészített vegán ételeket tartalmaz fényképekkel, amelyekkel a családomnak immár évek óta biztosítom a változatos és kiegyensúlyozott étkezését.

 


A magyaros ízek kedvelőjeként és szenvedélyes húsfogyasztóként éltük az életünket férjemmel és két gyermekünkkel, amikor 2007 nyarán... Magunkról Deutsch Noémi - Vegán ételek
Ajánlja oldalunkat ismerősének!
Vegán ételek a facebookon Vegán ételek a twitteren KÖVESS MINKET!
Vegán ételek
Kezdőlap Magunkról Növényi táplálkozás ReceptekKönyvajánlóKapcsolat